Tudomány

Éjszaka éltek a ragadozó dinók

24.hu
24.hu

2011. 04. 15. 10:01

Bebizonyították, hogy a nagy szemű ragadozó dinoszauruszok inkább éjszaka szerettek vadászni, mint nappal.
Korábban a témában:

A Kaliforniai Egyetem tudósai éjszaka vadászó hüllők és madarak szemének felépítését hasonlították össze dinoszauruszszemek maradványaival.

A lágy szövetek, mint a szemek, beleértve a szembogarat, ritkán őrződtek meg kövületekként. Ha meg is maradtak az úgynevezett szemfehérjét fedő hártya körüli szkleráris – ínhártya – gyűrű bizonyítja méretüket.

Az amerikai paleontológusok feltételezése alapján a gyűrű nagyságához képest a szemgödör mérete határozza meg, mennyire volt aktív egy állat nappal, éjszaka, hajnalban vagy alkonyatkor.

Az éjszaka és félhomályban élő fajoknál a szemgödör nagyobbra nőtt. A hatalmas ínhártya gyűrű egy blende keretéhez hasonlóan lehetővé tette, hogy a szemet több fény érhesse, és viselője jobban tájékozódhasson a sötétben.

Az új kutatás bizonyította, hogy a Microraptor és a Velociraptor részben éjszaka vadászhatott, szemben a növényevő Psittacosaurus-szal és Diplodocus-szal, melyek egyaránt aktív szereplői voltak az éjszakának és a nappaloknak is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kutatásról (New Scientist)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.