Tudomány

Hová lettek a retusált űrhajósok?

24.hu
24.hu

2011. 04. 14. 12:48

A szovjet propaganda számos űrfotóról „kiradírozott” embereket. Vajon kik voltak ezek az űrhajósok? És mivel szolgáltak rá arra, hogy töröljék őket?
Korábban a témában:

James Oberg a NASA egykori szakembere az 1960-as és 1970-es évek szovjet űrfotóit vette gorcső alá az űrutazás ötvenedik évfordulójának alkalmából.

A rendszerváltás óta ismert, hogy a szovjet propaganda egyszerűen kimontázsolt figurákat a szovjet űrfényképekről. Ez a tény adott okot arra a legendára is, hogy a szovjet űrkorszakban balesetek sorozatát titkolták el, és már Gagarin előtt járhattak űrhajósok a világűrben, csak nem tértek vissza.

Oberg szerint ennél egyszerűbb a magyarázat a “szellem asztronautákra”. A Gorbacsov-rendszer utolsó éveiben a Szovjetunió történészei maguk kezdtek nyomozni a kitörölt férfiak után.

Meglepetésükre ezeket az űrhajósokat megtalálták: a Földön. Mint kiderült, a cenzúra propagandacélokból radírozta ki őket a történelemből.

Egyszerűen antihősöknek tartották őket, mert vagy nem feleltek meg a szovjet űrprogram elvárásainak. Volt, akit kozmetikai okokból takartak ki, Grigorij Nejubov viselkedésével nem tudott volna példát mutatni a “szovjet ifjúságnak”, Nyikolaj Nyikitin pedig ejtőernyős balesetben hunyt el.

AJÁNLOTT LINKEK:

További képek és James Oberg írása a retusált űrhajósokról (Wired)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.