Tudomány

Ötvenéves az űrutazás

1961. április 12-én először hagyta el a Földet ember. Jurij Gagarin repülése alatt egy beragadt ceruza okozta a legnagyobb malőrt.

1961. április 12-én az űrversenyben még a szovjetek álltak nyerésre. Ötven éve Bajkunorból a Vosztok-1 űrhajóval Jurij Gagarin megtette azt a lépést, amivel megindult az emberiség világűrbeli kalandja.

Gagarin 1934. március 9-én született Klusinoban. Szülei termelőszövetkezetben dolgoztak, Gagarin két nővérét és fivérét kényszermunkára hurcolták Németországba, de onnan épségben visszatértek. Gagarin eközben tanult, állítólag szorgalmas és okos diákként.

Karrierjét öntőmunkási iskolában kezdte, majd a szaratovi műszaki főiskolában tanult. Főiskolás korában csatlakozott az Aeroklubhoz, és 21 évesen pilótavizsgát tett.

AZ ELSŐ, AKI VISSZA IS TÉRT

Gagarin 1960-ban került a szovjet űrprogramba. Ma már hihetetlenül hangzik, de számára előnyt jelentett kis termete. 157 centiméteres magasságával könnyen befért a Vosztok-1 űrkapszulájába, ezért választották ki őt társával German Tyitovval a nagy feladatra.

Nem bizonyított elképzelések vannak arról, mely szerint a szovjetek Gagarin előtt is próbálkoztak az emberes űrutazással – sőt egy elmélet szerint a náci németek is lőttek embert az űrbe -, csak ezt eltitkolták, mivel a repüléseknek nem maradt túlélője.

Gagarin a Vosztok-1-gyel csak 108 percet tartózkodott az űrben, és ha igazak azok a hírek, miszerint megelőzték, nem ő az első ember az űrben, hanem az első, aki a történelemben elsőként hagyta el a Föld légkörét, és élve vissza is jutott.

EVETT, ÍRT ÉS ÉLVEZTE A SÚLYTALANSÁGOT

Gagarin jól viselte a fellövést, és kitűnően érezte magát a súlytalanság állapotában. Ő látta először a Földet az űrből.

Az első űrebédet is ő tudhatja magának. Evett, életfunkcióit ellenőrizte, jegyzetelt. Repülését teljesen automatizálták.

A Vosztok-1 küldetése alatt egyetlen malőrjét az a ceruza okozta, mely véletlenül az ülés alá szorult. Így az első űrhajós kénytelen-kelletlen be kellett fejezze hajónaplóját. Majdnem mount everest-i magasságban katapultált az űrkabinból, s ejtőernyővel landolt Engelsz városától délnyugatra.

“MEGKEZDŐDÖTT AZ EMBER ŰRUTAZÁSÁNAK KORSZAKA”

Az első űrutazót a hidegháborús légkör ellenére Hruscsov mellett a világsajtó is üdvözölte.

Magyarországon a Népszabadság április 13-án “Megkezdődött az ember űrutazásának korszaka” címmel jelent meg, Kádár János nyilatkozatával.

Hazaérve hadnagyból őrnaggyá léptették elő. Hihetetlenül népszerű lett, amit rosszul viselt, az italozásba menekült.

1962-től a Legfelső Tanács tagja lett, a Csillagvárosba, ahol űrhajók tervezésével foglalkozott. Állítólag tudta előre 1967-ben le fog zuhanni a Szojuz-1, a tragédiában barátját Komarovot vesztette el.

Jurij Gagarin 1968-ban vadászgép balesetet szenvedett. Halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok.

VILÁGSZERTE ÜNNEPLIK GAGARINT

A Nemzetközi Űrkutatás az űrállomásra induló Gagarin-űrhajóval emlékeztek meg a világ első űrutazásáról. A napokban nyilvánosságra hoztak eddig titkolt Gagarinnal foglalkozó szovjet dokumentumokat. A Google Gagarinos doodle-t adott ki. Az USA-ban elárverezik űrkabinjának másolatát, és gigantikus portrét készítenek legóból. A Magyar Csillagászati Egyesület a hétvégén Gagarin-túrára ment. Londonban narancssárga overállban vonulnak fel a világűr rajongói. A Jethro Tull énekese Ian Anderson Cady Colemannel űrduettet adott elő.

A világon az úgynevezett Yuri’s Night akcióval ünneplik az eseményt, Magyarországon három helyszínen várják az érdeklődőket Budapesten a Corvin tetőn, a Műcsarnokban és a Negyedik Jövőkutatási Meetupon, a Budapesti Műszaki Egyetem Q épületében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Yuri’s Night programok (Yuri’s Night)
1961-es Népszabadság cikk (Wikipedia Commons)
Tudj meg még többet Jurij Gagarinról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik