Tudomány

Vércse valóságshow élőben

A párzástól a fiókák kiröppenéséig semmi sem titok többé a magyar kerecsensólymok életéről.

A LIFE+ program keretében a MAVIR weboldalán keddtől bárki rákattinthat a megfigyelés linkjére, ahol nemcsak az élő adást követheti majd, de megnézheti a legfontosabb események heti összefoglalóját és elolvashatja a ragadozómadár-védelemmel kapcsolatos információkat is.

A szervezők szeretnék a közösségi oldalakon is láthatóvá tenni a madarak életét. Terveik között szerepel egy névadási pályázat meghirdetése is, amelynek révén a nagyközönség szavazhat majd a fiókák elnevezésére, a nyertesek pedig részt vehetnek a fiókák meggyűrűzésében.

A vércse valóságshow is egy ilyen összkomfortos, bekamerázott “madárvillában”, azaz fészekben zajlik.

A villamos szakemberek és a madárvédők évtizedek óta azon dolgoznak, hogy minél biztonságosabb legyen a madarak számára az elektromos hálózat: újabb és újabb madárbarát eszközöket és megoldásokat dolgoznak ki, például műfészkeket telepítenek, hogy a madarak az oszlop biztonságos részére költözzenek.

Így kamerázták be a fészket: (forrás: MAVIR Facebook)

A vércse valóságshow-t szerdán bemutatják az MME – Magyar Madártani Egyesület – , a BirdLife International által szervezett, Elektromos távvezetékek és madárpusztulás Európában című konferenciáján.

AJÁNLOTT LINKEK:

Madár valóságshow (MAVIR)
Vércse valóságshow a Facebook-on (Facebook)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik