Tudomány

Turistaösvény vezetne Hitler véres bunkeréhez

Turistaösvényt akarnak nyitni az ukránok a Werwolfhoz, a náci hadsereg egykori előretolt főhadiszállásához.
Kapcsolódó cikkek

Mikola Dzsiga, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megyei állami közigazgatási hivatal vezetője a Nezaviszimaja Gazeta című orosz lap internetes változata szerint múzeumot is tervez nyitni az egykori bunker közelében, amely a fasizmus áldozatainak állítana emléket.

A megyei elöljáró a kommunista tüntetések ellenére is ragaszkodik a turistaösvény megnyitásához. Azzal számol, hogy ennek révén 2 százalékkal nőhetnek a megye bevételei. Helyi vezetők szerint magának a bunkernek a látogatása nem szerepelne a programban.

A levéltári dokumentumok szerint Hitler két-három alkalommal tartózkodott a Werwolfban. Itt döntöttek a kurszki csata kérdéséről is.1944 márciusában a visszavonuló német egységek felrobbantották a bunker valamennyi bejáratát.

A háború óta állítólag senki sem járt a titkos bunkerben. A tudósok csak a Szovjetunió összeomlása tájékán kaptak lehetőséget a kutatásra: 1990-ben félszáz szovjet egyetem szervezet expedíciót a bunker feltárására, de csak a felszíni részét tanulmányozhatták.

MINDENKIT LELŐTTEK, AKI TUDTA A TITKOS UTAT

A Werwolf nevű előretolt főhadiszállást Vinnicjától 8 kilométerre északra, Kolo-Mihajlivka falu közelében építették fel a keleti front hadműveleteit irányító parancsnokság részére.

Volt elektromos erőműve, vízellátása, repülőtere. Föld feletti részén 81 faház állt, a föld alatti részében három vasbeton bunker található. Hitler bunkerének fala 2,5 méter vastag volt.

Az építkezés 1941 őszétől 1942 tavaszáig tartott, a munkában különböző források szerint 4500-14 000 ember vett részt.

Az építkezés befejezése után mindnyájukat – nemcsak a helyi lakosokat és a koncentrációs táborokból ideszállított foglyokat, hanem a Németországból hozott szakértőket is –agyonlőtték.

Általános vélemény szerint a fasiszták így likvidáltak mindenkit, aki tudott a létesítmény építéséről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Képek Werwolfról (Hitler’s bunker)
Német cikk az ukrán kommunisták tiltakozásáról (Ria Novosti)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.