Tudomány

Honfoglalás kori tarsolylemezes sírra bukkantak

A Pest megyében április elején talált lelet kiemelkedő jelentőségű, a Kárpát-medence területén mindez idáig alig két tucat hasonló tárgy ismert.
Kapcsolódó cikkek

A tarsolylemezes sírra múlt héten egy leletmentés alkalmával talált rá Rácz Tibor és Füredi Ágnes régész. A területen három honfoglalás kori sír került elő, közülük a legkiemelkedőbb annak az előkelő férfinak a sírja, melyben aranyozott ezüst veretes díszövet és fedőlemezes tarsoly rejtőzött.

“A klasszikus honfoglalás kori motívumkinccsel díszített lemez kompozíciója egyedi, kidolgozása magas színvonalat képvisel; előkerülése a régió korabeli, eddig kevésbé felismert jelentőségére világíthat rá” – érzékeltette a lelet értékét a régész.

Kiemelte: kevés ilyen leletegyüttest sikerült feltárni eddig, legutóbb 20 évvel ezelőtt került elő hasonló.

A munkálatokkal kapcsolatban Rácz Tibor, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának dolgozója elmondta: a sírokat magában foglaló temetőről lakossági bejelentés nyomán szerzett tudomást a területileg illetékes múzeum április elején, ezt követően azonnal megkezdődtek a munkák.

Nyárra további feltárásokat terveznek, a mentési munkálatok sikere érdekében addig pontosabb információkat nem tudunk adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik