Tudomány

Nyolcvantonnás fejedelemsír

Kelta fejedelemsírt találtak Németországban. A sírbolt akkor volt, hogy csak daruval tudták elszállítani.

Az i.e. 6. századból való temetkezési helyre egy Heuneburg nevű ókori településen bukkantak rá Baden-Württembergben.

“A lelet meg fogja változtatni a kelta kort vizsgáló tudományt … A sír feltárása mérföldkőnek számít a kelták társadalmi életének rekonstruálásában” – magyarázta az ásatást vezető Dirk Krausse, aki szerint a fejedelemsír 32 éve a legjelentősebb kelta lelet a délnémet tartományban.

A 2600 éves sírt nagy valószínűséggel még sohasem fosztották ki. Többek között aranyékszereket és borostyánkövet is találtak benne. Ezenkívül a fából készült falai is remek állapotban megőrződtek, ami lehetővé teszi a pontos datálást.

Dirk Krausse elmondása szerint a keltakutatásban nagy ritkaságnak számít egy lelet pontos időmeghatározása, hiszen a népcsoport alig hagyott hátra írásos emlékeket, házaikat pedig nagyrészt fából és vályogból építették.

A sír tanulmányozása többek között segíthet felmérni, mekkora hatást gyakoroltak a föníciaiak és a görögök a mai Németország déli részét lakó korabeli keltákra.

A nyolcvantonnás sírboltot a maga teljességében emelték ki a helyéről kedden két hatalmas daru segítségével, majd egy ludwigsburgi laboratóriumba szállították, ahol részletes vizsgálatokat végeznek majd.

A sírleletet a nagyközönség várhatóan 2012-ben tekintheti meg egy keltákról szóló stuttgarti kiállításon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik