Tudomány

A politikai hovatartozás az agyban kódolt

24.hu
24.hu

2011. 04. 11. 07:44

A liberálisok és a konzervatívok agya biológiai értelemben is különbözik.
Korábban a témában:

A politikai ellenfelek gyakran alig értenek szót egymással, ami a londoni University College kutatói szerint nem csoda, hiszen az eltérő politikai nézetet vallóknak már az agya sem egyforma – írja az a Origo.

A kutatás szerint liberálisoknál az agykéreg elülső övtekervénye, míg a konzervatívoknál az úgynevezett mandulamag fejlettebb az átlagosnál.

Az internetes portál beszámolója szerint a liberálisok ezért birkóznak meg jobban az egymásnak ellentmondó információkkal, a konzervatívok pedig emiatt reagálnak érzékenyebben vélt vagy valós fenyegetésre. A politikai kötődés és az egyes személyiségjegyek kapcsolata már ismert volt, de most sikerült ezek szerkezeti alapját is felderíteni az agyban.

Az egyik kutató ugyanakkor óva int a messzemenő következtetésektől, mert az agyszerkezet és a személyiség közötti kapcsolat terén sok a bizonytalanság. “Roppant valószínűtlen, hogy a politikai orientáció bármilyen direkt módon lenne kódolva ezeken az agyterületeken” – figyelmeztet Ryota Kanai. Szerinte most arra kell összpontosítani, hogy megértsék a két szint közötti kapcsolat mibenlétét.”

AJÁNLOTT LINK:

A liberálisoknak és a konzervatívoknak más az agyszerkezetük (Origo)
Az erről szóló tanulmány kivonata (Current Biology)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.