Tudomány

MIRK: robotok tánca, focizása és menekítése

Három kategóriában 15 robotépítő csapat indult a nyíregyházi országos döntőn.

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa győztese képviselheti Magyarországot július 5. és 11. között Isztambulban, a RoboCup világversenyen.

A RoboCup abban különbözik a többi hasonló versenytől, hogy itt a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan hajtja végre a robot – tájékoztatott a verseny szervezője. A világbajnokságon junior és felnőtt osztályban egyaránt rendeznek versenyeket, Magyarország egyelőre csak a junior kiírásban indított csapatokat, de egy pályázat révén hamarosan a felnőttek között mérettethetik meg magukat a hazai robotépítők.

A hazai minősítőnek ötödik éve ad otthont a Nyíregyházi Főiskola, az idei versenykiírásra Debrecenből, Budapestről és Kecskemétről érkeztek ifjúsági csapatok – mondta Simon Béláné, a felsőoktatási intézmény Matematikai és Informatikai Intézetének tanára, a verseny szervezője az MTI-nek. A MIRK-en három ligában zajlanak a mérkőzések, a robotok és készítőik tánctudásban, futballban és az úgynevezett menekítésben mérik össze tudásukat.

Utóbbi kategóriába korosztály szerint vannak besorolva a versenyzők, robotjaiknak pedig egy előre kiépített akadálypályán kell nyolc perc alatt kell átjutniuk; teljesítményüket a bírók pontozzák le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik