Tudomány

Szuperbaktériumokat mutattak ki Újdelhi ivóvízében

Az indiaiaknak meg se kottyan? Akár több, mint félmillióan is hordozhatják a kórokozókat a normál bélflóra részeként.

A szakemberek szerint a 14 milliós lélekszámú indiai fővárosban a szuperbaktériummá tevő NDM-1 gén olyan mikrobákban is megtalálható, melyek kolerát és vérhast okoznak.

“Újdelhi lakosai folyamatosan ki vannak téve multidrog-rezisztens és NDM-1-re pozitív baktériumoknak” – mondta Mark Toleman, a brit Cardiffi Egyetem orvosi karának munkatársa, aki a baktérium kimutatásán dolgozott.

“Jelentős számú” Újdelhiben élő ember szervezetébe naponta kerülnek be ezek a baktériumok.

A kutatók 171 vízfolyásból és 50 nyilvános csapból vettek mintát Újdelhiben 2010 szeptemberében és októberében. Az előbbiek közül 51 esetben, a csapvizeknél két esetben mutattak ki NDM-1 gént a mintában, NDM-1-re pozitív baktériumok pedig 12, illetve 2 esetben voltak kitenyészthetők belőlük.

A kutatók úgy vélik, csak Újdelhiben akár félmillió ember is hordozhat NDM-1-et tartalmazó baktériumokat normál bélflórája részeként.

SEMMILYEN GYÓGYSZER NEM VÉD ELLENE

Az NDM-1 jelű gén képessé tesz egyes mikroorganizmusokat arra, hogy ellenálljanak szinte valamennyi jelenleg használatos antibiotikumnak.

A gént először – a mostani tanulmányban is részt vevő – Timothy Walsh, a Cardiffi Egyetem munkatársa azonosította kutatócsoportjával egy 2008-ban Indiában kórházba került svéd állampolgártól származó mintában.

A későbbiekben az NDM-1 gén előfordulását a világ számos országában jelezték. Az új típusú rezisztenciagén a bélbaktérium törzseknél jelent meg, és szinte minden antibiotikummal, még a legerősebbnek tartott carbapenemekkel szemben is ellenállóvá teszi őket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Sikeres gyógymód a szuperbaktériumok ellen (Hír24)
A baktériumok vámpírja (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik