Tudomány

Növény lakik egy állatban

24.hu
24.hu

2011. 04. 06. 13:01

Zöld algáktól fejlődnek ki az egyik foltos gőtefaj embriói.
Korábban a témában:

Ez az egyik bizonyíték arra, hogy a gerincesek és a növények kölcsönös élethosszig tartó egymásra előnyös kapcsolatban – azaz szimbiózisban – élhetnek egymással.

A foltos harántfogúgőte – az Ambystoma maculatum – embrióiban algák rejtőznek, melyek megvédi őket a környezeti ártalmaktól, és ideális napos és oxigéndús környezetet biztosít növekedésükhöz.

A felcseperedő kis kétéltűek szüleiktől öröklik a növényzetet, és onnan férkőzik szervezetükbe az alga. Olyannyira, hogy a DNS az állatok nemi szerveibe is megbújik, segítve a következő gőtegeneráció felnövekedését. Az algák előnye az együttlétből az embriók nitrogénkibocsátásából származik.

Már száz éve ismert, hogy a fejlődő foltos harántfogúgőtéket zöld alga vonja körül születésük után, de kutatóknak csak most sikerült megfejteni a két faj közötti kapcsolat mibenlétét, és eddig nem gondolták volna, hogy a növények a testükben is ott vannak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kétéltű sejtek egy állatban (BBC News)
Bővebben a növényes gőtékről (Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Celje, 2018. május 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Janez Jansa, a Szlovén Demokrata Pár (SDS) elnöke (j) és Milan Zver, az SDS európai parlamenti képviselője (b) az SDS kampányrendezvényén Celjén, a Golovec csarnokban 2018. május 11-én. Szlovéniában június 3-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.