Tudomány

Kiássák Mona Lisa csontjait?

Egy kolostorból szemétdombra került. A régészek a tévés helyszínelőkhöz hasonló módon keresik azt, ami a feltételezett Mona Lisából megmaradt.

A kedden kezdődött kutatóprogram első lépéseként a Mona Lisának tartott Lisa Gherardini nyughelyét akarják meghatározni.

Az asszony egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt. Gherardini nevét hagyományosan hozzák kapcsolatba a festménnyel, amelyet az olaszok körében La Gioconda, Franciaországban pedig La Joconde néven emlegetnek. Giorgio Vasari XVI. századi művész és Leonardo da Vinci életrajzírója ugyanis feljegyezte, hogy da Vinci festett egy portrét a selyemkereskedő feleségéről.

Gherardini 1479-ben született. Néhány éve Giuseppe Palanti da Vinci kutató bejelentette, hogy talált egy halotti bizonyítványt, amely szerint a nő 1542. július 15-én hunyt el, és a Firenze központjában álló Szent Orsolya kolostorban helyezték végső nyugalomra.

SZENT HELYRŐL SZEMÉTDOMBRA

Egy ideig a Szent Orsolya kolostor területén egy dohánygyár, majd egy egyetem működött. Később ezt építették volna a XX. század végén rendőrkaszárnyává. Az építésvezetők azonban nem voltak tudatában, hogy ez a hely szolgálhat a világhíres festmény modelljének nyughelyéül.

A bizonyítékként szolgáló sírmaradványokat csak 2007-ben sikerült feltárni. A törmelékeket az építkezések alatt egy települési hulladéklerakóba szállították Firenze szélére. Az ásatások tehát itt kezdődnek.

HA MEGVAN A KOPONYA, LELEPLEZIK MONA LISÁT

A programban radarral keresik majd a sír feltehető helyszínét. A sír megtalálása után a csontok elemzése következik, többek között olyan nyomokat keresnek, amelyeket például Gherardini életéből ismert betegségek hagyhattak.

Ha a koponyát épen találják, az arc helyreállítására is kísérletet tesznek. Ezt különösen azért tartják izgalmasnak a kutatók, mert kiderülhet, valóban a selyemkereskedő felesége volt-e Mona Lisa modellje.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szemétdomb alá temették Mona Lisát (Hír24)
A “Dagony utcában” született Mona Lisa (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik