Tudomány

Szirmot bontott az év vadvirága

Nyílik az év vadvirága, a leánykökörcsin a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, a látogatók egyszerre akár tucatnyit is láthatnak a különleges növényritkaságból.

A kissé szeszélyes és csapadékos tavasz ellenére március utolsó hetében megjelentek az első leánykökörcsin-bimbók az egyetemi arborétum sziklakertjében.

Maguk a bimbók is különlegesek, hiszen először ezek jelennek meg a föld felszínén, ráadásul mindegyiket vastagon selymes szőrök borítják.

A leánykökörcsin kékes lepellevelei harangalakot formáznak. A „harang” közepén számos élénksárga porzót és lila bibéket látni. A magyar kökörcsin elnevezés a török kök, kék szóból eredeztethető.

Egyetlen kocsányon csak egy virág díszeleg, az idősebb tövek azonban akár tucatnyi virágot is hoznak, amelyeket 2-3 hétig teljes pompájukban látni.

Magyarországon öt kökörcsinfaj él, ezek mindegyike országos védelmet élvez. A közülük legkorábban nyíló –10 ezer forintos természetvédelmi értékű –leánykökörcsin a középhegységek, az Alföld és a Kisalföld száraz gyepein fordul elő.

AZ ÉV VADVIRÁGA MOZGALOM

Az év vadvirága mozgalmat honi botanikusok hívták életre az év madara vagy az év fája kezdeményezés mintájára, azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet egy vadon élő lágyszárú virágos növényre.

2011-ben első ízben választották meg az év vadvirágául a leánykökörcsint.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a leánykökörcsinről! (Wikipedia)
Az év vadvirága a leánykökörcsin (Greenfo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik