Tudomány

Hűséget tartanak a kancák

És azok is próbálnak maradni: ha máshol fedeztetik őket, hazaérve inkább elvetélnek.

A lótenyésztők gyakran más istállókba küldik kancáikat, hogy az ottani ménekkel fedeztessék őket. A kutatás szerint azonban, amikor a kanca visszatér, megpróbál a “hazai” csődörökkel is párzani, hogy elfedje csikója származását. Amennyiben ez nem sikerül neki, gyakran elvetél.

A furcsa viselkedés valószínűleg a hímek által vezetett csoportokra sokszor jellemző “utódgyilkosságra” vezethető vissza: a vezérhím más hímek utódait megöli, amikor átveszi a csoportot.

A kutatók szerint eredményeik magyarázatot adhatnak arra, hogy miért olyan magas a vetélések aránya a házilovaknál. A máshol fedezett kancák kétharmada elvetél. Az otthon fedezettek közül egy sem.

A kutatók úgy ítélik meg a jelenséget, hogy “a vemhes kancák így megkímélik magukat attól az energiapazarlástól, amelyet egy valószínűleg halálra ítélt csikó kihordása jelent”. Ráadásul nem tartotta kizárt, hogy a lovak “hozzák meg a döntést” magzatuk elvesztéséről.

A természetesen kiváltott vetélés jól ismert jelenség az állatvilágban, elsősorban rágcsálók estében figyelték meg, hogy a hímek vizeletének szaga vetélésre készteti a vemhes nőstényt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a témáról! (BBC News)
A kancák viselkedéséről szóló tanulmány (Behavioral Ecology and Sociobiology)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik