Tudomány

Elárverezték Keats utolsó szerelmes levelét

Nem olcsón. Nyolcvanhatezer fontért - közel harmincmillió forintért - jutott hozzá egy múzeum a brit költőóriás utolsó szerelmesleveléhez.

A tuberkulózisban szenvedő John Keats 1920-ban hampsteadi otthonából írta a levelet fiatal menyasszonyának, Fanny Brawne-nak, akivel betegsége miatt sohasem lehettek egymáséi. A 25 éves költő egy évvel később Rómában hunyt el.

A Bonhams londoni aukcióján kalapács alá került levélben Keats “szegény fogolynak” nevezi magát, mert betegsége miatt meg sem csókolhatja szerelmét, az Óda a csalogányhoz vagy az Utolsó szonett című költeményei múzsáját.

A lezárt levélre még ráfirkantotta: “jobb lenne, ha ma nem jönnél”. Ez a momentum is szerepel a Jean Campion rendezésében két éve készült Fényes csillag című életrajzi drámában, amely a romantikus költő és a szomszédságába költözött fiatal lány szerelmének állított emléket.

Keats harminc szerelemes levele közül a többi magángyűjtők tulajdonában van. A rekordáron elkelt dokumentum a Keats Házban látható majd.

JOHN KEATS

John Keats (London, 1795. október 31. – Róma, 1821. február 23.), a nagy angol romantikus költők egyike, a “Szépség Költője.”

1817-ben megjelent első verseskötete Versek címen. 1818-ban írta Endymion című szimbolikus elbeszélő költeményét, de értetlenül fogadta a kritika.

Később megjelent műveit már kedvezőbb fogadtatásban részesítették. Akkor súlyos beteg lett, és Rómába utazott gyógyulni. Rómában hunyt el 26 éves korában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet John Keatsről! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik