Tudomány

Emberi vírus ölheti meg a gorillákat

A veszélyeztetett közép-afrikai hegyi gorillák is elkaphatnak egy potenciálisan halálos kimenetelű légúti megbetegedéshez vezető emberi vírust.

A Ruanda északnyugati részén fekvő Volcanoes Nemzeti Parkban vizsgálódó szakértők két 2009-ben elpusztult gorillán a humán metapneumovírus – hMPV – nyomait mutatták ki.

A két gorilla – egy nőstény és kicsinye – egy tizenkét tagú csoport tagja volt, melynek egyedei légúti betegségben szenvedtek. A kutatók nem tudták kimutatni, honnan kapták el a vírust az állatok.

A gorillákhoz kapcsolódó idegenforgalom bevételeit át lehet csatornázni állatvédelmi célokra, a turisták azonban egészségügyi kockázatot is jelentenek az emberszabásúakra. A gorillák élőhelyét jelentő nemzeti parkok körül a helyi népesség is igen sűrű.

Becslések szerint ma alig 800 hegyi gorilla él vadon Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén.

KIHALÓ FŐEMLŐSÖK

A gorilláknak négy alfaja ismert: a nyugati síkvidéki gorilla, a Cross-folyami gorilla, a keleti síkvidéki gorilla és a hegyi gorilla.

A Természetvédelmi Világszövetség – IUCN – Vörös listája szerint ezek közül három kihalófélben lévő, egy pedig végveszélyben lévő.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listája (IUCN)
Tudj meg még többet a hegyi gorillákról! (Wikipedia)
A fenyegető vírus (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik