Tudomány

Csehek mentik a gorillákat

Huszonöt év alatt a gorillák csaknem fele eltűnt. A prágai állatkert nagyszabású akcióba kezdett a hatalmas főemlősök érdekében.

“A keleti fennsík gorilláinak védelme a célunk” – mondta az intézmény szóvivője, Jana Ptacinska-Jiratova. Hozzátette, hogy a prágai állatkert gorilláiról készült könyv 15 ezer példányát, valamint további mintegy 120 ezer képes oktatótáblát küldenek afrikai országokba január első felében.

“Ezeket ingyenesen fogjuk szétosztani nemzeti parkok környékén lévő iskolákban Kamerunban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Kongóban, Gabonban, Guineában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban”.

A kihalás szélén álló keleti gorilla – Gorilla beringei – a nedves trópusi öv hegyvidéki és síkvidéki mocsaras esőerdeiben él. Nagyjából 150-200 ezerre tehető a vadon élő példányok száma, ami nagyjából 60 százalékkal kevesebb, mint negyedszázada.

A prágai állatkert korábban már szakemberekből álló csoportot küldött a kameruni Dja természetvédelmi területeire az ott élő számos faj – többek között a gorillák – védelmére. Ezenkívül létrehoztak egy honlapot, amely folyamatosan beszámol a világ gorilláiról szóló hírekről, valamint SMS-adományokat fogad a fajmentő programok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik