Tudomány

Ilyen a világ első mesterséges levele

24.hu
24.hu

2011. 03. 29. 13:16

Kicsit szögletes és fémből van, de olyan hatékonyan tárolja és használja a vizet és a napfényt, mint az igazi.
Korábban a témában:

Egy műlevél megalkotása a kémia egyik Szent Grálja. A Massachussettsi Technológiai Intézet Nocera Laboratóriumában végre sikerült valósággá tenni az álmot. Ráadásul olcsó anyagokból.

A mesterséges levél anyaga szilícium, a beleépített elektronikus eszközök és katalizátorok ösztönzik a fotoszintézisre, a hidrogén és oxigén felbontására a napfény energiájának segítségével. Az így nyert áramot a műlevél egy külön üzemanyagcellában tárolja.

Már korábban is próbálkoztak mesterséges fotoszintézissel, de mindezidáig nem sikerült stabil állapotban tartani a mesterséges levelet. Az így létrehozott szerkezetek mind rövid életűek voltak. Az új kártyaméretű műlevelek 45 órán át működőképesek egy huzamban.

A jövőben ezt a kétnapos időt próbálják kinyújtani, s növelni akarják a műlevél hatékonyságát is. Egy alternatív energián alapuló gazdaságban egyszer hasznos alkotóelem lehet.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Nocera Laboratórium honlapja
Tudj meg még többet a mesterséges levélről! (Popular Science)
Mi az a fotoszintézis? (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.