Élet-Stílus

Korunk vívmánya az intelligens textil

Néhány hazai tervező már készít ruhákat az úgynevezett intelligens textilből. A kezdeményezés még csak kísérleti stádiumban jár, de a próbálkozások meghatározzák a jövő divatját.

Korunk vívmányai közé már nem csak a lézerrel vágott anyagok, a biopamut és a bambuszból készült textíliák tartoznak. Valamikor még a Burberry által kifejlesztett és útjára indított vízálló szövetek hírére kaptuk fel a fejünket, napjainkban pedig a gondolkodó textíliákról diskurálunk.

De vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mit takar az intelligens textil kifejezés. A nagy áttörés a nyolcvanas évekhez és a NASA kutatólaboratóriumaihoz kapcsolódik, itt jöttek létre az első fejlesztések. Innét terjedtek át a divatiparba, s annyira fontossá váltak, hogy 2007-től Hannoverben, az egyik legjelentősebb textilipari vásáron már külön terület van fenntartva az erre specializálódott gyártóknak.

Mi a hétköznapi viseletben nem a textilbe integrált elektronikai kütyükkel találkozunk, hanem azokkal a fejlesztésekkel, ahol az anyag a környezet változásaira reagál mondhatni intelligens módon. Ilyen környezeti változások a zajszint, hőmérséklet és a nedvesség. Az alapvető igény pedig kiterjedt ezekre az anyagokra is, így bőrbarátnak, jól szabhatónak, kényelmesnek és divatosnak is kell lenniük. Jól tudja mindezt az a néhány fiatal divattervező tanonc, akik, ha még kísérleti stádiumban is, de elkezdtek foglalkozni a szövetbe építhető elektronika megalkotásával. A soproni Nyugat Magyarországi Egyetemen 2010-ben diplomázott Schum Zsófi diplomamunkájához vette alapul a ruha és a számítástechnika kereszteződését. Zsófi kezdetben formatervezőnek készült, de időközben kikötött a ruhák alkotta művészetben.

“Szerettem volna azt megmutatni, hogy az intelligens textileknek tényleg van valóságalapjuk, de az rengeteg pénzbe került volna. Ezért a teljes és tényleges kivitelezésről lemondtam, de a koncepció megmaradt. Ezt a ruhát nem hétköznapi viseletre szántam, hanem reklámcélra. A koncepció szerint egy-egy modell vagy hostess ezeket viselve mutathatná be az adott elektronikai cég termékeit. A magas gallér például hangszóróként funkcionálhatna, onnan jönne az információ az általa bemutatott termékekről, a kis gömbökbe pedig kisebb elektronikai eszközök helyezhetőek el, a ruhát körbefutó plexilapok pedig kijelzőket modelleznek”- mutatta be alkotását Schum Zsófi, aki a költséges megvalósítás miatt egy hordható számítógép illusztrációját alkotta meg.

Egy lépéssel előrébb jutott a Kepp showroom és a Kitchen Budapest közös fejlesztése:
a kabát, amely hangokat hallat viselője mozgására. Az idea létrejötte után már csak a technológiát kellett megtalálnia a Kepp csapatának, s ebben a Kitchen Budapest médialabor sietett a segítségükre, mégpedig a hajlásszenzorok textilbe való beépítésével. A szenzorokat a balettcipő talpához az anyag két rétege közé, a kabát könyökéhez, a nadrág térdhajlataihoz és a csípőhöz építették be.

“Szerettünk volna valamilyen különleges, elektronikával összekötött ruhát készíteni”- mondja Tomcsányi Dóra tervező. “A nagy kihívás igazából az volt, hogy hogyan is rejtsük el ezeket a hajlásszenzorokat úgy, hogy ne látszódjanak, de kényelmes is legyen az öltözék. A tervezésnél figyelembe kellett venni, hogy a szenzorok úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy azok érzékeljék a tényleges mozgást. Mindegyik végtag mozgására más hangot ad ki a rendszer, ezeket aztán lehet kombinálni.”

Ezekben a vívmányokban és fejlesztésekben rejlő lehetőségek jó néhány divatcég fantáziáját megmozgatják, így elképzelhető, hogy a jövő divatja már szervesen kapcsolódni fog például az autónk elindításához, vagy az internetet a pulóverünkbe épített chipek segítségével is elérhetjük majd.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több kép Schum Zsófi munkájáról (www.zsofischum.tumblr.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik