Tudomány

Gyakran dühbe jött – Terence Hill születésnapja (1939)

Velence, március 29. – Ezen a napon született az az olasz színész, akinek neve hallatán egy másik kollégája is eszünkbe jut.

Igen, természetesen Bud Spencerről van szó, annak ellenére, hogy mackós partnerével szemben több más stílusban is kipróbálta magát Don Matteo atyától a western filmekig.

Mario Girotti volt a becsületes neve, és a II. világháborút még Németországban, Drezdában vészelte át a szüleivel (anyja német volt).

A híres rendező, Dino Risi fedezte fel 1951-ben (a család Rómába költözött), első filmjét már ebben az évben leforgatta (Vakáció a gengszterrel volt a mozi címe). Nagyon szerette a motorokat (és úszni), ezért a színészet mellett azért tartott ki, hogy erre a szenvedélyre gyűjtsön. Nem volt azonban alulművelt: három évig a római egyetemen tanult klasszikus irodalmat.

Nevem: Senki – trailer:

A 60-as évek elején Németországba költözött és kalandfilmekre szerződött, de visszatért Itáliába. Azért választották ki sok western főszerepére, mert hasonlít(ott) Franco Neróra, a műfaj sztárjára.

Spanyolországban, egy forgatás szünetében megismerte, majd feleségül vette az amerikai Lori Zwicklbauert. A nő egyik filmjének (Isten megbocsát, én nem) munkatársa volt. A film producere szerette volna, ha Girotti megváltoztatja a nevét. Kapott egy húsz változatot tartalmazó listát. Akkoriban az volt a magyarázat a névváltozásra, hogy felesége vezetékneve Hill (ez azonban nem igaz, éppen ő vette fel később). Végül a Terence Hill nevet választotta a listáról, örült annak, hogy édesanyja nevéhez (Hildegard Thieme) hasonlít új keresztneve.

Egy jelenet Spencerrel és Hillel:

Hill egyébként ennek a filmnek a forgatásán ismerkedett meg Bud Spencerrel (eredeti neve Carlo Pedersoli). 1968-ban Az ördög jobb és bal keze című filmet forgatta, melyben feltűnik első fia, Jess is (Ross az 1987-es Keményfejű című filmben főszereplő volt apja mellett.
Két év múlva autóbalesetben halt meg.). Hat évvel később örökbe fogadják Ross Hillt. 1976-ban egy kevés időt Hollywoodban töltött, de utána csak akció, pontosabban bunyós filmekben szerepelt.

A Bud Spencerrel forgatott filmek (összesen tizennyolc mozi) mellett sokan szeretik a Lucky Luke című sorozatot, a Don Matteo című szériát (annyira népszerű volt Olaszországban, hogy 72 rész készült el belőle), a Nevem: Senki című filmjét.

Sörivó és virslievő verseny a nagyoktól:

Jelenleg az Egyesült Államokban, Massachusettsben él, producerként dolgozik. Terence Hill és Bud Spencer hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon. Hazánkban is van hivatalos fan club, akik gyakran találkoznak egymással (BSTH-fesztivál).

AJÁNLOTT LINKEK:

Terence Hill az Internet Movie Database-en (imdb.com)
Hivatalos weboldal (terencehill.com)
Filmkatalógus (port.hu)
Terence Hillről (wikipedia)
Egy rajongói oldal (spencerhill.hu)
Egy másik rajongói oldal – képekkel (korpak.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik