Tudomány

Üvegbe zárt szupernóva

24.hu
24.hu

2010. 12. 11. 08:02

Hogyan nézne ki egy csillag felrobbanása közelről? Egy csapat kanadai és amerikai fizikus egy lombikban megmutatta.
Korábban a témában:

A Torontói és a New Jersey-i Egyetem asztrofizikusai úgy döntöttek kísérleti körülmények között elemzik, hogyan megy végbe és zajlik le egy szupernóvarobbanás.

A szupernóva a Napnál nagyobb tömegű csillag végső, nagy robbanása, mely során a csillag fénye egy átlagos galaxiséval vetekszik. A szupernóva-robbanás során a csillag ledobja a külső rétegét, mely a környezetét hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telíti.

A kidobott anyag általában gömb alakban tágul, miközben egyre ritkább lesz. Ha a szupernóva-robbanás közeli por vagy gázködöt nyom össze, ott megindíthatja újabb csillagok kialakulását, és nehezebb elemekkel szennyezheti azt a ködöt.

A kísérletben ennek szimulálására egy lángok mélyéből kibúvó buborékot használtak csillag gyanánt. A buborék könnyebb a lángnál, és hamar a felszínre emelkedik. A csillag külső héjának ledobását a gyorsuló füstkarikák érzékeltetik. A mozgás miatt a buborék állandóan emelkedik, s további láncreakciókat indít be, ahogy egy valódi csillag robbanása is. A kísérlet körülbelül tíz percig tartott.

“Egy igazi szupernóva sokkal viharosabb és energikusabb” – nyilatkozta Stephen Morris a torontói egyetem kutatója. – “Alapvetően egy csillagrobbanás felhajtó- és a gravitációs ereje hasonló a kísérletben látotottakhoz.”

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a kísérletről – angolul (Gizmodo)

Szupernóva (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.