Tudomány

Perbe foghatják “a mesterséges élet atyját”

Craig Wenter, az első mesterséges életforma megalkotója engedély nélkül és hibásan kódolt idézeteket a DNS-be.

Venter lenne az első ember, aki szabadalmat szeretne kérni egy teljes génállományra, s ő az első tudós, akit perbe foghatnak James Joyce jogutódjai, amiért jogtalanul használta fel a világhíres író mondatát.

Az Evolution News újságírója úgy fogalmazott, Craig Venter genetikai sajtóhibát vétett. A genetikus ugyanis idézeteket rejtett el az eddig létrehozott mesterséges DNS-ekbe.

Egyiket a fizikus Richard Feynmanntól – mint kiderült pontatlanul, a másikat pedig James Joyce-tól, akinek az örökösei igen szigorúan kezelik az író hagyatékát.

A MESTERSÉGES BAKTÉRIUMOK ÉS CRAIG VENTER

Az első olyan sejtet, mely mesterséges génátültetétéssel életben tudott maradni, a J. Craig Venter intézetben készítették el, amikor a Mycoplasma mycoides baktérium genomjába egy DNS-mentes bakteriális héjat ültettek be. A baktérium a transzpantáció után önreprodukcióra is képes volt.

A Craig Venter Intézetben szintén az első “frankeinsteini létforma” felépítését tervezik. Az intézet által genetikailag mesterségesen tervezett első baktériumfaj a Mycoplasma laboratorium nevet fogja kapni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a Venter ügyről (Evolution News)
Venter hibásan kódolt DNS-be Joyce idézetet (BoingBoing)
Kész az első mesterséges fehérje (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik