Tudomány

Houdini szellemeket és szellemirtókat “irtott”

A magyar származású szabadulóművész hírhedt szkeptikusként tengette napjait. Március 24-én lenne 137 esztendős Harry Houdini.

Houdini rajongva szerette édesanyját, Ceceliát, így az 1920-as években amikor a spiritizmus aranykorát élte, ő is kipróbálta, vajon meg tudják-e idézni anyja szellemét a szeánszokon.

Hamar észrevette, hogy átverésről van szó, így azonnal híres leleplezővé vált, s mivel jól ismerte a bűvésztrükköket, így szinte minden természetfelettire tudott logikus magyarázatot adni. Korának James Randijeként tartották számon.

A Scientific American bizottság tagjaként pénzes pályázatot ajánlotta fel azoknak a médiumoknak, akik tudományos módszerekkel tudják bizonyítani képességeiket.

Houdini és a spiritizmus (forrás History) :

Természetesen ezt a nyereményt senki se vitte haza, pedig számos híres szellemmániás jelentkezett. Így George Valentine is, aki szellemirtó hírében állt. Houdini álruhában leplezte le a csalót.

HOUDINI, DOYLE ÉS A PAPÍRSZELLEMEK

Houdini szkepticizmusa Sir Arthur Conan Doyle-lal való barátságát is tönkretette. Sherlock Holmes kitalálója komolyan elhitte Houdiniről, hogy varázsló és paranormális képességekkel bír. De Doyle más szellemekkel kapcsolatos csalásokat is könnyen “bevett”. Például a cottingley-i táncoló tündérek fotográfiáról egészen haláláig elhitte, hogy valódi teremtményeket ábrázol.

Houdini a szellemfotókat montázsfotók készítésével igyekezett leleplezni. Ezek közül a leglátványosabb munkája, az amelyiken úgy tűnik, mintha az elhunyt Abraham Lincoln szellemével beszélgetne.

Harry Houdini Lincoln kísértetével beszélget (a bűvész által készített leleplező montázs):

Houdininek két munkája jelent meg a spiritizmus ellen, az egyik a “Csodavigécek és módszereik” (Miracle Mongers and their Methods), a másik “Egy bűvész a szellemek között” (A Magician Among the Spirits) címet viselte.

A “NAGY VARÁZSLÓ” ÖRÖKRE A SÍR FOGJA MARADT

A sors iróniája, hogy Houdini 1926-ban bekövetkezett halála után sem hagyta nyugodni a spiritizmus. Theo Houdini a szabadulóművész egyik örököse 2007. március 22-én indítványozta Houdini testének exhumálását. Ugyanis szerinte a “varázslót” a spiritiszták tették el láb alól méreggel.

Egy bizonyítékkal mindenképpen előrukkolt halála után is a szellemvadászok ellen. Ugyanis feleségével Bess-szel 1924 előtt megegyeztek egy titkos kódban.

Ha egy szeánszon Houdini halála után valamilyen jel erre a kódra utal, akkor valóban léteznek szellemek. Bess évente tartott szeánszokat Halloweenkor, de Houdini szelleme sohasem jelent meg.

Bess Houdini nyomdokán azóta is bűvészek sora igyekszik a mágus szellemének megidézésével sikertelenül. Hiába a magyar származású szabadulóművész a sírból is fricskát tudott mutatni a paranormálisnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet Houdiniről! (Wikipedia)
A cottingley-i tündérek (Legendavadász)
Honlap Houdiniről (houdini.org)

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.