Tudomány

Ennyi fér egy teknősbe: műanyagból

A tengeri teknősök gyomra sem képes megemészteni a műanyagot. Íme egy megdöbbentő kép arról, mennyi hulladék gyűlik a hasukban életük során.

Chris Jordan és Susan Middleton arról híresült el, hogy a Midway szigeteki albatrosztetemekben fényképezett műanyagdarabokat. Ezzel akarták felhívni a figyelmet az óceánt ért környezetszennyezésre. Most egy új sokkoló fotó készült arról, mennyi műanyagot kell elviselniük a vízközeli állatoknak, ezúttal teknősökről.

Ennyi hulladék gyűlik fel egyetlen teknős hasában egy élet alatt:

A folyóvizek által a világ műanyagjainak 25%-a az óceánokban köt ki. Ez talán nem hangzik túl soknak, de ha arra gondolunk, hogy ez a mennyiség évente 65 millió tonna műanyagnak felel meg, akkor már érdemes elgondolkodni azon, mennyire szennyező a Dunába dobálni a pillepalackokat.

A műanyag nem bomlik le, legfeljebb apróbb darabokra törik. Ezeket falják fel a madarak és a teknősök is. A lenyelt szemetet már képtelenek megemészteni, s egy bizonyos mennyiség fölött a halálukat okozzák.

A jelenséget amerikai tudósok vizsgálták Floridában a zöld tengeri teknősöknél, amik rendszeresen halnak meg gyomorbél-elzáródásban. A sokkoló eredményeket a Nemzetközi Óceánszennyezéssel foglalkozó konferencián fogják ismertetni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Csakis erősebb idegzetűeknek! Műanyag az albatroszokban (marinedebrisart.com)
Műanyag a teknősökben (wired)
Nemzetközi Óceánszennyezéssel foglalkozó konferencia (globalgarbage.com)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik