Tech

Szemétből üzemanyagot

A műanyag zacskók, üvegek és egyéb szemét műanyagból van, igaz? Azt pedig kőolajból készítik, amiből az üzemanyagot is szokták.

A Vissza a Jövőbe trilógia rajongói minden bizonnyal emlékeznek a doki kocsijára szerelt Mr. Fusion reaktorra, amelyet a jövőben szerzett – ez a kütyü háztartási szemetet igényelt ahhoz, hogy meghajtsa a Deloreant. Valami hasonlót sikerült a japánoknak kitalálniuk, bár egyelőre a banánhéjjal nem tud mit kezdeni.

Annál profibban dolgoz fel bármit, ami műanyagból készült: ezeket egy olyan, nyers olajjá alakítja át, amely fűtési céllal tökéletesen alkalmazható. Olyannyira, hogy a gyártó cég által kitalált verziót kifejezetten otthonok számára szánják.

Az eszköz három méretben kapható: a képen is látható asztali verziótól a közel 2300 kilosig – ez utóbbi óránként akár 5 kilo olajat képes termelni.

Egyelőre 10 ezer dollárba (cirka 2 millió forintba) kerül jelenleg egy ilyen egység, amely egyhamar nem térül meg, de a gyártó szeretné csökkenteni a költségeket, ahogy a kereslet lehetővé teszi számára.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Wired)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik