Tudomány

Magyar könyv jelent meg a genetikailag módosított élőlényekről

Administrator

2011. 03. 22. 13:58

Kedden Budapesten mutatták be az úgynevezett Magyar Fehér Könyvet a Genetikailag módosított élőlények a tények tükrében címmel.

A kötet húsz fejezetének zömét a géntechnológia tudományának hazai képviselői jegyzik, akik – mint írják – e technológiát “a mikroorganizmusok, a növények és az állatok nemesítését elősegítő módszernek tekintik, és biztosak abban, hogy a termelésre engedélyezett élőlények az emberiség haladását szolgálják“.

A könyv tartalmazza az Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását a genetikailag módosított élőlényekkel – azaz GMO-kkal – kapcsolatban. Elhelyezi a géntechnológiát a genetikai beavatkozások között, miközben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is tudományos választ ad.

Nem hiányzik az áttekintésből a GM növények gazdasági, valamint környezetre gyakorolt hatásának elemzése sem.

A felgyűlt tapasztalatok alapján eddig úgy tűnik, hogy a biológiai sokféleségre nem jelent kockázatot a módszer. Balázs Ervin kifejezte azt a meggyőződését, hogy a világ élelmezésének megoldásához – minőségi és mennyiségi szempontból is – szükség lesz ezekre az eljárásokra.

A könyv csak 700 példányban jelent meg, ám a világhálón keresztül bárki elolvashatja.

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyar Fehér könyv online
Pannonian Biotechnology (Pannonbiotech)
Magyar Fehér Könyvről (Zöld biotechnológia)
Mik azok a genetikailag módosított élőlények? (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.