Tudomány

Új vakcina készül a tbc ellen

Annak ellenére, hogy a világ lakosságának nagy része kapott a betegség ellen oltást, még mindig évente kilencmillió új tbc-s eset van.

Az új fehérjére azért van szükség, mert a tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, mely ellen az egyetlen használatos vakcina, a BCG védőoltás nem elegendően hatékony.

A kutatók olyan új fehérjéket kerestek, amelyeket vakcinában alkalmazhatnak a megfelelő immunválasz kiváltására, és amelyek hosszú távú védelmet nyújtanak a tbc baktériumával szemben. A kutatócsapat az EspC jelű fehérjében találta meg az immunitáshoz elegendő kulcsfehérjét.

A tudósok úgy nyilatkoztak, hogy az EspC, melyet a baktérium választ ki, igen erős immunreakciót vált ki, egyúttal specifikus a kórokozóra. Ez különösen ígéretes jelöltté teszi egy új tbc elleni védőoltásra, amely szélesebb körű és erősebb védettséget nyújthat, mint a régebbi vakcina.

Szakértők ígéretesnek tartják a kutatási eredményeket, ám arra figyelmeztetnek, hogy legalább egy évtized még, mire kiderül, valóban egy hatékonyabb vakcinához jutunk-e.

MÁS NÉVEN GÜMŐKÓR…

A tbc leggyakrabban a tüdőt támadja meg. A központi idegrendszerbe jutva azonban agyhártyagyulladást is okozhat. A tüdőbajos tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek.

A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros anyagokkal árasztják el a szervezetet.

A baktériummal fertőzöttek kb. 90%-a tünetmentes, látens tbc-fertőzöttséggel él. 10%-nál a betegség teljesen kifejlődik, fertőzővé válik, és ha nem kezelik, az eseteknek legalább a fele halálhoz vezet.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a tbc-ről (WEBbeteg)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik