Tudomány

A zsír kiszabadítja a lappangó kórokozókat

Alapesetben az immunsejtek elkülönítik a bakteriális kórokozókat, de a vérben oldott zsírok meggyengíthetik e védelmi rendszert és aktiválódhat a TBC baktériuma.

Világszerte emberek millióiban megtalálható a Mycobacterium tuberculosis kórokozó, a betegség azonban mégis csupán töredéküknél jelentkezik. A baktériumokat általában körülveszik és elszigetelik az immunrendszer falósejtjei, az úgynevezett makrofágok. Ilyen állapotban évtizedekig életképesek maradnak anélkül, hogy egészségügyi problémát okoznának. Mihelyst azonban meggyengül az immunrendszer, a kórokozók aktiválódhatnak, és szétroncsolhatják a tüdőszövetet.

A New York-i Cornell Egyetem kutatói által tett felfedezés lényege, hogy a baktériumok arra késztethetik a makrofágokat, hogy koleszterinszerű zsírmolekulákat vegyenek fel az őket körülvevő vérből. Ezek a lipidek felpuhítják a kórokozót körülvevő falósejtgyűrűt, így a baktériumok abból kiléphetnek – magyarázta a kutatás vezetője, David Russell egy Edinburghban megrendezett mikrobiológus-konferencián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik