Tudomány

Feltárják a maja Eldorádót

A maják aranykincseit és Atlantiszt keresi egy újságírókból és tudósokból álló német expedíció Guatemala legnagyobb tavának vizében.

A küldetésben a Bild című német tömeglap újságíróit Joachim Rittstieg matematikus, Közép-Amerikai letűnt kultúráinak szakértője vezeti.

A szakember négy évtizede kutatja az úgynevezett drezdai kódexet, azt az írásos maja emléket, amelyről úgy gondolják, hogy a legkorábbi ismert könyv az amerikai földrészről.

Drezda mellett Madridban és Párizsban is őriznek ilyen kódexet, a Rittstieg által vizsgált 74 oldalas darab 272 éve került német földre.

NYOLC TONNA ARANY HULLÁMSÍRBAN

A német tudósnak sikerült megfejtenie az írásjeleket, és azok alapján arra következtetett, hogy “nagy kincs”, legalább nyolc tonnányi tiszta arany lapul az Izabal-tó fenekén.

A Drezdai Egyetem visszavonult professzora felfedte, hogy a kódex 52. oldalán említést tesznek a maják fővárosáról, Atlanról – ő ezt a várost Atlantisszal azonosítja honlapján, amelyet időszámításunk előtt 666-ban földrengés pusztított el. A városban több mint kétezer aranytáblát őriztek, a maják ezekre vésték törvényeiket.

A kincs – a várossal együtt – víz alá került, a maradványokat radarfelvételek segítségével azonosították. A német szakember szerint az aranytáblák értéke 211 millió euró.

Az expedíció egyik fele már útra kelt Guatemalába, Frankfurtból az egyesült államokbeli Dallasba repültek, onnan tovább a közép-amerikai országba, ahol terepjáróval teszik meg az utat az Izabal-tó felé.

Izabal-tó az űrből: (Vajon itt süllyedt el Atlantisz?)

A “VÉGÍTÉLET” KÓDEXE

Az úgynevezett drezdai kódex a legkorábbi ismert írásos maja emlék. Hieroglifákkal készült, színes rajzokkal illusztrálva.

A kódex mai formája valószínűleg 1230 körül alakult ki. A könyv egy 3-400 évvel korábbi kódex másolata lehetett.

A kódexben szerepel a 13. 0. 0. 0. 0., azaz 4 Ahau 3 Kankin dátum is, mely 2012 december 21-ének felel meg. Ez a dátum a Quirigua-i romváros “C” jelzésű sztéléjén jól kivehető, a maják erre az időpontra jelezték a Negyedik Teremtés végét, ezt követően indul a maják hite szerint az Ötödik Teremtés.

A kódex a Negyedik Teremtés végét a 74. oldalon dolgozza fel, sötétséggel Égen és Földön, illetve hatalmas esőzés képi ábrázolásával.

AJÁNLOTT LINKEK:

Képek a drezdai kódexből (FAMSI)

Tudj meg még többet a drezdai kódexről! (Wikipedia)

A maja Atlantisz-elmélet: Joachim Rittstieg matematikus holnapja (Atlan)

Ajánlott videó