Tudomány

Új szervet találtak egy nárciszon

Egy nárciszfajta trombitája a biológusok szerint az idők folyamán egy külön szervvé fejlődött ki.
Kapcsolódó cikkek

A virágok általában jellegzetesen négy részből épülnek fel: szirmokból, csészelevélből, porzóból és termőrészből. A nárciszoknak azonban koronájuk, azaz más néven trombitájuk is van.

A tudósok már a 19. században megkérdőjelezték, hogy a trombita kapcsolódik-e a porzóhoz vagy a szirmokhoz. Agnes Arber botanikus az 1930-as években a szirmok egyik “fajtájaként” tartotta számon. A botanika mindezidáig elfogadta Arber érvelését.

A Oxfordi Egyetemen azonban újra leporolták és felélesztették a majdnem százéves nárciszvitát. Robert Scotland a harangvirágú nárciszokat mutatta be Portugáliában, amikor egy diák megkérdezte tőle, mégis mi lehet a korona. Scotland professzor zavarba jött, hogy nem tud kielégítő választ adni egy ilyen egyszerű kérdésre, így újra utánanézett a nárciszok felépítésének.

A professzor úgy találta, a négy szerv egyikének részeként sem írható le a korona, se a szirmokhoz, se a porzóhoz nem csatlakozik fizikailag. A fiatal nárciszokon ráadásul hiányzik ez a szerv.

Scotland professzor lenyűgözőnek tartja a nárciszok evolúcióját, azt, hogy egy külön rész fejlődhetett ki rajtuk, mely a többi virágról teljesen hiányzik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a nárciszok új szervéről – angolul (BBC News)
Tudj meg még többet a nárciszokról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik