Tudomány

Mágnesesség vezeti a teknősöket

Az ál-cserepesteknősök nem csupán a Föld mágneses terének erősségét ismerik fel, hanem az erővonalak Földdel bezárt szögét is.

A kutatók már régóta sejtették, hogy a teknősök a Föld mágneses mezeje alapján tájékozódnak utazásaik során. Mivel azonban annak erőssége az Egyenlítőtől a sarkok felé erősen növekszik, úgy hitték, csupán az észak-déli elhelyezkedés meghatározására szolgál. A tengeri tájékozódás nehezebbik része azonban a kelet-nyugati elhelyezkedés megállapítása, amelyre a teknősös szintén a mágnesességből következtetnek.

Az állatok, mint kiderült, a mágneses mező erőssége mellett az erővonalak Földdel bezárt szögét is kiszámítják. Így több információt nyernek a mágneses térből, mint eddig gondolták. Képesek meghatározni az egyes tengeri területek ujjlenyomatát.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói úgy jöttek rá minderre, hogy fiatal teknősöket tettek ki a vízben két mesterségesen gerjesztett mágneses mezőnek, amelyek megfeleltek a 20. északi szélességi fokon előfordulóknak. Amennyiben a mágneses mező az Atlanti-óceán nyugati felén, Puerto Ricónál mérhetőt utánozta, akkor az állatok északkelet felé úsztak. Amennyiben az Atlanti-óceán keleti felén, a Zöld-foki szigeteknél mérhetőhöz hasonlított a mező, a teknősök délnyugatra fordultak.

ÁL-CSEREPESTEKNŐS

Az ál-cserepesteknősök – Caretta caretta – szinte világszerte előfordulnak, akár száz kilósak is lehetnek, páncéljuk hossza pedig meghaladhatja az egy métert. Kikelésük után azonnal elhagyják a partot, és csupán évek elteltével térnek vissza otthonukba.

AJÁNLOTT LINKEK:

A tanulmány kivonata (Current Biology)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik