Tudomány

Ókori gyereklábnyom

Egy római kori gyermek kétezer éves lábnyomait fedezték fel Nagy-Britanniában, Yorkshire grófság északi részén.
Kapcsolódó cikkek

A lábnyomokra Leeming község közelében bukkantak, ahol 318 millió fontos – 102 milliárd forintos – beruházással az A1-es utat háromsávos autópályává bővítik.

Az útépítést megelőző leletmentő feltárások során a régészek rábukkantak egy gyermek bal lábának a lenyomatára, mögötte pedig két “jobbos” lábnyomra, amelyet megőrzött a kiszáradt sár. A nyomokból a régészek arra következtettek, hogy a Kr. u. I. évszázadban élt kisfiú vagy kislány “ugróiskolázhatott” a pocsolyákban.

A fennmaradt leletek alapján úgy tűnik, hogy a római település lakói igyekeztek megoldani a patakparti sártengeren való átkelést – erre utalnak a korabeli “lépőkövek” és a területen széthintett növényi anyagok maradványai.

Az ásatás helyszíne közel esik ahhoz a római erődhöz, ahol az “eltűnt” kilencedik légió állomásozott. A katonai egységről, amely Kr. u. 43-ban részt vett Britannia meghódításában, 117 után nem tesznek többé említést a római feljegyzések.

A lábnyomok mellett a régészek feltártak egy olyan római kori műhelyt, amely az erődben állomásozó katonaságtól kapta megrendeléseit. Az ásatások során előkerültek mérföldkövek, cserépedények, üvegek, pénzérmék, valamint az istennek feláldozott ló csontváza, az állat földi maradványait egy épület alapzata alatt földelték el. A régészek arra is találtak bizonyítékot, hogy a rómaiak zoknit viselhettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik