Tudomány

Új gyógymód a mellrákra

Egy enzim gátlásával sikeresen előzték meg az emlődaganatok átterjedését.

A brit Rákkutató Intézet munkatársai szerint “fantasztikus gyógyszercélpontra” bukkantak, amelynek nagy valószínűséggel lesz klinikai alkalmazása is. A LOXL2 jelű enzim blokkolásával sikerült megelőzni az állatoknál az áttétek képződését.

Mint a tanulmányban írják, a rákos halálozások 90 százalékát a tumor szétterjedése, az áttétek okozzák. Emlődaganatos pácienseket vizsgálva azt találták, hogy a szóban forgó enzim magas szintje összefüggésben volt a rák szétterjedésével és a kisebb túlélési aránnyal.

A kutatók azt is megmutatták, hogy az enzim szerepet játszik abban, hogy a rákos sejtek kiszabaduljanak a tumorból, a mellszövetekből, és belépjenek a véráramba.

Ezt követően került sor az állatkísérletekre: egerekben blokkolták a LOXL2 aktivitását különböző vegyületek és antitestek segítségével. Kiderült, hogy ez megakadályozta a mellrák szétterjedését más szövetekbe.

Az enzim kiváló célpont lehet rákgyógyszer kifejlesztésére, és a kutatók úgy vélik, hogy a LOXL2 mennyiségének nyomon követésével olyan tesztet is kidolgozhatnak, mely előre jelzi az áttétképzés valószínűségét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány kivonata (Cancer Research)

Tudj meg még többet a LOXL2-ről (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik