Tudomány

Mire jó az emberiségnek a Hold?

Azon kívül, hogy a "talpunk alatt tartja a Földet", olyan kincset is őriz, mellyel fúziós energiát állíthatnának elő.
Kapcsolódó cikkek

Újabban egyre többet hallani a “jövő Hold-bányászatáról”. Persze az ötlet első hallásra fantasztikusnak tűnhet, azonban égi kísérőnk olyan anyagokat rejt magában, mely valóban hasznára lehet az embereknek, s mely segíthet orvosolni az energiaválságot.

A világ ugyanis húsz éven belül héliummentes lehet, ha tartják a héliumfogyasztás jelenlegi szintjét. Márpedig a hélium hűti az infravörös érzékelőket, atomreaktorokat, használják szupervezetőknél, és még az MRI gépekben is.

A problémára megoldás a hélium-tartalékokban teli Hold-lehet. A Hold-talaj csordultig tele van héliummal, ráadásul a ritka radioaktív hélium-3 izotóppal, mely segítségével fúziós energiát lehetne előállítani.

A Hold más értékes anyagokat is rejt. A ritka földfémek mellett a kálium, foszfor, tórium hiányára is megoldást nyújtana a holdi bányászat.

Égi kísérünk vízjégben is gazdag: nátriumot, higanyt, metánt, ammóniát, szén-dioxidot, szén-monoxidot és hidrogént is tartalmaz.

A Hold-bányászatot egyelőre Oroszország, USA és Kína veszi komolyabban. Oroszországnak már tervei is vannak a hélium-3 ipari kitermelésére.

Amint megkezdődnek a komolyabb előkészületek égi kísérőnk kizsákmányolására, újabb űrverseny indulhat a Holdra, melynek az elsődleges célja nem az emberek Holdra juttatása lesz, hanem a holdi erőforrások megszerzése.

Dokumentumfilm a Hold-bányászatról és a Hold-kőzetek vizsgálatáról:

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a héliumról! (Wikipedia)

Hélium-bányászat a Holdon (Discovery News)

181 dolog, amit a Holdon tehetünk (NASA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik