Tudomány

Kihalnak az ősi kolumbiai nyelvek

A kolumbiai őslakosok nyelvei közül öt szinte teljesen kihalt, további 19 pedig súlyos veszélyben forog. Egyikük a totoró.
Kapcsolódó cikkek

Az etnolingvisztikai sokféleség megőrzésén munkálkodó program a kolumbiai kulturális minisztérium felügyelete alatt dolgozik azon, hogy a dél-amerikai ország 67 őslakos nyelve fennmaradjon.

A gyakorlatilag már kihalt nyelvek között van a tinigua, amelyet már csak egy ember beszél. Ő a Yarí folyó mentén, az Alto Guayabero nevű területen él.

A nonuya nyelvet is már csak hárman beszélik az Amazonas vidékén.

A carijonát még harmincan ismerik a Caquetá folyó bal partján.

A totoró nyelvet négyen beszélik, passzív nyelvtudása rajtuk kívül ötven embernek van. Ennél valamivel többen vannak a pisarima vagy pápiwa nyelvet beszélők, akikből huszonöten maradtak.

Kolumbia szinte egyedülálló ezen a téren, kevés országban mutatkozik az ősi nyelvek ilyen sokfélesége. A kulturális minisztérium összesítése szerint a spanyol mellett 65 indián és két kreol nyelvet beszél a lakosság.

Az országban élő – mintegy hatezer fős – cigány közösség is saját nyelvét használja, amelyet romaníként emlegetnek Kolumbiában is.

“Ezek a nyelvek mind típusukban és felépítésükben, mind pedig eredetükben igen különbözők” – mutattak rá szakemberek. A nyelvek felét már kevesebb mint ezren beszélik, ami különös aggodalomra ad okot. Vannak azonban olyanok is, amelyek újra virágoznak, és a fiatalabb generációk is használják őket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ezek a nyelvek vannak veszélyben a világon (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik