Tudomány

Agyban nagyok a birkák

A juhok szellemi teljesítménye megegyezik a rágcsálókéval, majmokéval, sőt, egyes tesztekben az emberével is.
Kapcsolódó cikkek

A Cambridge-i Egyetemen végzett kutatás eredményei szerint a juhok képesek döntéseket hozni. A kutatók többek közt vizsgálták, mennyire tudják megérteni a walesi hegyi juhok a szabályokat.

Színes vödröket használtak, és mindig egy bizonyos színű vödörben volt csak takarmány. Amikor a kutatók megváltoztatták a vödör színét – tehát a szabályt -, a juhok ugyanannyi idő alatt tanulták meg a változást, mint a majmok és rágcsálók hasonló kísérletekben.

Egy bonyolultabb feladvány során a juhoknak a takarmány helyét színes formák segítségével kellett meghatározniuk, és 32 kísérlet alatt sikerült elsajátítaniuk az új szabályokat.

A professzor a juhok térbeli memóriáját is vizsgálta, amiből kiderült, hogy az állatok képesek környezetükről alkotott emlékek alapján tájékozódni. Jelenleg azt próbálja kísérletekkel kideríteni, hogy a kérődzők képesek-e előre tervezni.

A Cambridge-i Egyetemen végzett korábbi kutatások kimutatták azt is, hogy a juhok emlékeznek az emberi arcokra, és tudnak a különböző arckifejezésekre reagálni. A többi birkát is felismerik azok arcvonásai alapján.

A juhokban nagy lehetőség rejlik, nemcsak a Huntington-kór modellállataiként, hanem az állatok kognitív képességei és összetett viselkedése evoluciójának kutatása terén is.

HUNTINGTON KÓR

Az öröklődő betegség az izmok koordinációjára van hatással, gyakran akaratlan vonaglást idéz elő, és szellemi hanyatlással jár. A gén hordozóján minden esetben jelentkeznek a kór tünetei, és gyermekei 50 százalékos eséllyel öröklik azt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az eredeti tanulmány (PLoS ONE)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik