Tudomány

Átverés az X-bolygó?

Egyelőre biztos, hogy a csillagászok nem találtak semmit, ami a Tyche nevű, Jupiternél nagyobb bolygó létére utalna.

Terjedni kezdett a hír az elmúlt hetekben egy az Icarus magazinban megjelent cikk kapcsán, hogy bizonyítékokat leltek a még Naprendszerünkön belüli Jupiternél is nagyobb bolygó létezésére.

A tanulmány írói – John Matese és Daniel Whitmire – még 1999-ben Tychének keresztelték a soha nem ismert bolygót, mely keringésére a hosszúpályájú üstökösök pályaelhajlásaiból következtettek.

Egyesek a szintén mitológiai Niburu, Nemesis, X-bolygó rendszeres – 26 millió évenkénti – kihalásokért felelős titokzatos bolygót látják bele az égitestbe. Ha létezne, 4-szer, 5-ször akkora lenne, mint a Jupiter, és majdnem kétmillió évenként kerülné meg a Napot.

Feltételezések szerint lehet, hogy a Nap egy kettőscsillag-rendszer tagja, a Tyche pedig a körülötte keringő ultrahideg barna törpe.

A magyarázatok azonban szerfelett mesésnek tűnhetnek, főleg úgy, hogy a NASA – széles látószögű infravörös spektrumú felmérése alapján – közleménye szerint a WISE teleszkóp adataival még nem sikerült megerősíteni az égitest létét.

A két csillagász arra alapozza elméletét, ha a Tyche létezne, túl hideg és halvány lenne a látható fény tartományában, ugyanakkor az infravörös tartomány léte már kimutatható lenne. Ezért érdemes a WISE adatai között keresni a nyomát. Állításuk szerint ők már meg is találták a mérések között.

A bolygó addig azonban, amíg hivatalos kivizsgálás nem történik, csak egy “jól hangzó agyszülemény”, amely valahol a Naprendszer szélén, a távoli Oort-felhőben kering.

A WISE adatainak tisztázása 2012. márciusáig zárul le. Akkor derül ki, hogy a tudósok igazat állítottak-e, vagy pedig örökre sikerül megcáfolni a titokzatos X-bolygó vagy barna törpe létét.

Aki addig is unatkozna bolygóügyben, annak érdemes elkalandoznia inkább a Kepler-űrtávcső exobolygó-találatai között. A NASA napjainkig már több mint ezer Naprendszeren kívüli planétát fedezett fel.

AJÁNLOTT LINKEK:

A NASA közleménye a témában (NASA)

Az Tychéről szóló cikk (Icarus)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik