Tudomány

Új arcot kap Ötzi

Húsz éve találtak rá Ötzire, a jégemberre az olasz Alpokban. Tiszteletére újramodellezték hogyan nézhetett ki a híres múmia.

Az új arcmodellt a dél-tiroli Régészeti Múzeumban Bolzanoban állítják ki. Az új jégembert Alfons és Adrie Kennis holland szakértők modellezték. Újdonságnak hat, hogy munkájukba beledolgozták a “legújabb tanulmányok” eredményeit is. Így az egykor fagyott múmiának kék szem helyett barnát “festettek”. Az 5300 éves Ötzi új arca a múmia csontvázának háromdimenziós eljárással készült képein alapul.

Ötzi-t 1991. szeptember 19-én fedezte fel egy német házaspár. Megtalálói eleinte úgy vélték, hogy egy szerencsétlenül járt és elveszett hegymászóra bukkantak. Az eltűnt hegymászók adataiból először úgy tűnt, hogy a holttest Carlo Capsoni velencei zenetanár lehet, akinek 1941-ben veszett nyoma a környéken.

A jégcsákány azonban inkább emlékeztetett egy történelem előtti szekercére, és előbb-utóbb további, a lelet ősiségére utaló tárgyak is előkerültek, és ezek alapján egyértelművé vált, hogy a maradványok több ezer évesek lehetnek. Mivel a tetemet Ausztria és Olaszország határán találták meg, mindkét állam igényt tartott rá.

Ötzi amikor utolérte a halál 45 éves lehetett. Jelenleg mindössze 158 centiméter magas, a fagy hatására zsugodohatott össze. A legújabb génvizsgálatok alapján a jégember népcsoportja az elmúlt ötezer évben kihalt.


AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg mégtöbbet Ötziről! (Wikipedia)

Ötzi Múzeum (iceman.it)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik