Tudomány

Jól bevált egy új véralvadásgátló

Az Apixaban véralvadásgátló készítmény hatékonyabban gátolja a leggyakoribb szívritmuszavar okozta szövődmények előfordulását, mint az aszpirin.

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, mely becslések szerint Európában hatmilliónál is több ember szívét kényszeríti teljesen szabálytalan működésre. Ez azzal jár, hogy a beteg nehezebben alkalmazkodik a fizikai terheléshez, mint a ritmusos szívműködésűek, de esetleges szövődményei igen súlyosak lehetnek.

A szív felső részének, a pitvarnak a remegése, fibrillációja miatt ott a vér megalvadhat, és az alvadékból leszakadó rész elsodródik, egy életfontosságú ütőeret elzár: ez az embólia.

Az agyi katasztrófák 15 százaléka pitvarfibrillációs eredetű embólia, mely nem ritkán halállal végződik, de a bénulások, a beteg életét megnehezítő mozgászavarok leggyakoribb okozója is.

A nemzetközi statisztikák szerint a negyvenedik életév után minden negyedik embernek esélye van a pitvarfibrillációra, ez a kockázat pedig a kor előrehaladtával fokozódik, ezért igen fontos, hogy a ritmuszavart fölismerjék és véralvadásgátló szerekkel igyekezzenek a szövődményt megelőzni.

Az Apixaban elnevezésű új alvadásgátló szert az AVERROES betűszóval jelölt, Stuart Conolly kanadai kutató vezetésével készült tanulmány ismerteti. A világméretű vizsgálatban 520 gyógyintézet 5600, pitvarfibrilláció miatt kezelésre szoruló betege vett részt.

A legtöbb fibrilláló beteget a K-vitamin hatását gátló szerekkel kezelik, de sokan vannak, akiknél nem válik be ez a terápia, így aszpirint kapnak. A jelen kutatás az aszpirin és az Apixaban hatékonyságát hasonlította össze.

Az új készítmény hatásosabban gátolta az agyi embólia és általában a véralvadás következtében kifejlődő embólia gyakoriságát, mint az aszpirin, ráadásul biztonságosabb is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!