Tudomány

HIV-vírus, ahogy még sose láttad

Ilyen közelről még mikroszkóp sem kukkanthatott az AIDS kórokozójába.

Nehéz elképzelni, hogy egy olyan kis összetett szerkezet, mint a HIV-vírus hogyan is néz ki. A vírusok egészen 2010 novemberéig a mikroszkóp számára láthatatlanok voltak.

Ezúttal sem a vírust fotózták le, Ivan Konstantinov és a Visual Science csapata csak digitálisan felépítette az AIDS kórokozóját. Az eredmény mégis magáért beszél: élethűbb bármely eddigi HIV-ábrázolásnál.

A modell 17 különböző vírusos és celluláris fehérjét mutat meg. A membrán 160 ezer lipid molekulát tartalmaz, pontosan olyan arányban, ahogy a HIV-vírus is.

Az élethű kórokozó elkészítéséhez a csapat több mint száz cikket “nyálazott át” tudományos folyóiratokban, egyeztettek a HIV szakértőivel. A modellezést tapasztalt 3D-s grafikusok végezték három hónapon át.

A modell a Nature Medicine 2010-ben megjelent szeptemberi globális HIV-védőoltás projektjéhez készült. A modell segítségére lehet plakátkészítőknek, tudományos animációkkal foglalkozóknak és beilleszthető interaktív platformokra is. Az iskolákban ismeretterjesztő célokra használhatják.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a HIV-modellről (New Scientist)

Profi vírusmodellezéssel foglalkozó oldal (Visual Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik