Tudomány

Új HIV-vakcinát mutattak be

Az új oltás csökkenti a szervezetben terjedő vírusok számát. Eddig egyik HIV-vakcinánál sem bizonyítottak nagyobb hatékonyságot.

Huszonnégy HIV-fertőzött páciens vett részt a barcelonai klinika orvosai által lefolytatott kipróbálásban. A kutatók arról számoltak be, hogy 24 hét elteltével a tesztbe bevontak többségénél a vírusterhelés “jelentős” csökkenését tapasztalták.

Kisebb számban ugyan, de a vírus kimutatható maradt minden fertőzöttnél. Az orvosok azonban így is nagy előrelépést tettek, hiszen az eddig kipróbált HIV-vakcinák sem mutattak nagyobb hatékonyságot.

A spanyol vakcinát személyre szabottan állították elő minden egyes páciens számára saját dendrites sejtjeiből, melyek az immunrendszer szabályozó folyamataiban játszanak kulcsfontosságú szerepet. A “méretre szabott” vakcinát kéthetes intervallumokban, három adagban adták be az érintetteknek.

A kutatók azt remélik, hogy olyan terápiás vakcinát tudnak előállítani, amely alkalmazásával csökkenthetik az antivirális kezelések szükségességét a HIV-fertőzötteknél.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az új HIV-vakcináról szóló tanulmány kivonata (Journal of Infectious Diseases)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik