Tudomány

A számtan babakorban kezdődik

Administrator
Administrator

2011. 02. 17. 15:04

A gyerekek már jóval azelőtt elsajátítják a számolás absztrakt alapelveit, hogy hozzákezdenének konkrét megtanulásához.
Korábban a témában:

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport kisgyerekekkel végzett kutatások során jutott arra a következtetésre, hogy a babák 15 és 18 hónapos koruk között már képesek megragadni a számnevek és a tárgyak meghatározott mennyisége közötti összefüggés lényegét.

A tanulás sikere feltehetően azzal is összefüggésben van, hogy milyen gyakran figyelhetik meg a kicsik szüleiket vagy testvéreiket számolás közben.

Normál esetben a gyerekek kétéves koruktól kezdenek számolni, ez a képességük pedig a következő években folyamatosan fejlődik.

Annak vizsgálatára, vajon a tanulási folyamat előbb is beindul-e, Virginia Slaughter és kollégái, a Queenslandi Egyetem kutatói 15 és 18 hónapos ausztrál gyermekeknek bemutattak egy videót, amelyen hat színes hal képe volt látható.

A felvételek első változatában egy kéz sorban rámutat a halakra, közben egytől hatig számol. A második verzióban a kéz számolás közben csak két halra mutogat felváltva.

A 18 hónapos gyerekek a videó “helyes” változatát lényegesen tovább figyelték, mint a második változatot. A 15 hónaposok esetében viszont nem tapasztaltak különbséget a kutatók, ebből arra következtettek, hogy 15 és 18 hónapos kor között kezdődik meg az első számolási elvek megértése és elsajátítása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.