Tudomány

A csecsemők tudják ki a főnök

Mielőtt beszélni tudnánk értjük a társadalmi rendszerek alapjait.

Az állatoknál minél nagyobb valaki, annál nagyobb, hisz az lesz a főnök. Több faj ezért használja megtévesztésre a tollazat és a szőr felfújását.

Az emberek azonban már tíz hónapos kortól reálisan tudják értelmezni a társadalmi hierarchiákat, úgy, hogy eltekintenek az “aki a nagyobb az az erősebb elvtől” – derül ki a Harvard Egyetemen végzett új kutatásból.

Lotte Thomsen pszichológus absztrakt ábrákat vetítetve tesztelt 11 és 16 hónapos gyermekeket, hogy mennyire képesek felmérni és megérteni egyszerű rajzfilmekben a dominancia harcokat.

A pszichológus egy kisebb és egy nagyobb téglalap hatalomért folytatott viadalát mutatta be:

A kísérletből kiderült, hogy a babák mindegyike felismerte, ki a rajzfilmekben a szociálisan erősebb figura, akkor is, ha a domináns szereplő kicsi volt. Ez azt jelentené, hogy a gyermekek, mielőtt még beszélni tudnának értik, hogy ki a főnök, akkor is, ha egy Dávid-Góliát – azaz egy kis méretű ember fölényét mutató csatáról van szó.

A szociális, társadalmi kapcsolatokkal hamarabb van tisztában az ember, mielőtt arra szavakat ismerne, vagy képes lenne tudatosan felfogni annak fizikai okát és következményét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kísérletről – angolul (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik