Tudomány

Kódolt a vándormadarak sorsa

24.hu
24.hu

2011. 02. 16. 12:45

Megtalálták a gént, mely a madarak délre költözéséért felelős.
Korábban a témában:

Minden évben nagyjából 50 milliárd madár kényszerül “önkéntes, déli zarándoklatra”, amikor Észak-Európában tél honol. A starnbergi Max Planck Madártani Intézetének tudósai szerint ennek nem csak éghajlati okai vannak, a migráció a madarakban genetikailag kódolt.

Jakob Müller és kollégái a barátposzáták viselkedését tanulmányozták, akik általában csak nappal aktívak, és csak akkor repülnek, a költözés idején azonban éjszaka is folyamatosan szállnak.

A tudósok arra voltak kíváncsiak, mi okozza a madarak eltérő évszakokban mutatott aktivitását. A rejtélyt fokozta, hogy a fogságban élő madaraknál is túlzott nyugtalanságot tapasztaltak, amikor a vándorlások ideje eljött.

A poszátákból vérmintát vettek, amelyet genetikai elemzésnek vetettek alá. A kutatók négy gént találtak, mely a nappali és éjszakai aktivitás szabályozásában játszik szerepet.

Az éjszakai nyugtalanságot az ADCYAP1 gén váltja ki, mely a PACAP nevű anyagcseréért felelős fehérje működését befolyásolja. Minél hosszabb az említett gén, vagy valamelyik allélja annál nyugtalanabbak a poszáták, s annál szaporábbak, ha eljön a délre költözés ideje.

Egy amerikai biológus szerint mindez a jéghegy csúcsa, s lehet, hogy valóban megtalálták a vándormadarak titkát. A jövőben további fajokban kutatják a vándorlás kódjait.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a barátposzáták vándorlásáról (New Scientist)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.