Tudomány

Több száz Hold-fa él a Földön

24.hu
24.hu

2011. 02. 15. 14:33

A hetvenes években űrutazó magokból az Amerikai Egyesült Államok területén körülbelül száz palántát ültettek el.
Korábban a témában:

A famagokat egykor az Apollo 14 űrhajósai utaztatták meg 1971-es Hold-utazásukkor. A magok több mint 34-szer kerülték meg a Holdat Stuart Roosa űrhajós parancsnoki moduljában.

Jelenleg ötven ilyen fa helye ismert, az egykor űrből visszahozott magokból azonban a kicsirázottak közül több százat osztottak szét palántaként.

A Hold-fák hollétét Dave Williams, a NASA Goddars Űrrepülési Központjának egyik szakértője kezdte el felkutatni. Egyelőre 22 államban, Washington DC-ben és Brazíliában találhatóak az azóta magasra cseperedett növények. A Hold-fák közé tartozik a vörösfenyő, keleti sárgafenyő, a platánfa, a douglas fenyő és az amerikai ámbrafa.

A NASA American Moon Trees online programjával bárki rátalálhat az asztronauta növényekre.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a Hold-fákról (Discovery News)

Hold-fa kereső (NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.