Tudomány

Tízezer éves emberi arcok

Ősemberek az arcok nyomát hagyták egy kelet-timori barlangban.
Kapcsolódó cikkek

Az ausztrál tudósok eredetileg megkövesedett óriáspatkány csontokat kerestek a Lene Hara-barlangban, amikor egy fáklyával a falra világítottak, s megláttak egy arcot mutató vésetet. A barlangban további “omladozó” képek sorát fedezték fel, melyek szintén mind emberi arcokat ábrázoltak.

Dr. Ken Aplin a kutatócsoport vezetője úgy nyilatkozott a The Sidney Morning Herald című ausztrál lapnak, hogy 1960 óta járnak ásatásokat végezni a barlangba, de eddig még sose vették észre a faragványokat.

Az arcok, melyek nagyobbak egy átlagos emberénél 10-12 ezer esztendősek lehetnek, s fontos, magas rangú embereket vagy isteneket ábrázolhatnak. Ezt erősíti az a tény, hogy az ábrák köré sugarakat karcoltak.

Sue O’Connor az Ausztrál Nemzeti Egyetem régészcsapatának vezetője szerint a barlangban 35 ezer éves kagylók, állatok csontjai és ősemberek által használt kőeszközök kerültek elő.

Továbbá falfestményeket találtak még, melyek hajókat, állatokat, emberi alakokat mutatnak meg. A sziklaarcok különleges leletnek számítanak Ausztráliában, hasonló sziklavéseteket eddig csak Dél-Kelet Ázsiában azonosítottak, ugyanebből a “történelem előtti” időszakból.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több információ a leletről (Archeology News Network)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik