Tudomány

Rovarirtó is segíti a Parkinsont?

Amerikai kutatók felfedezték két meghatározott növényvédő, illetve rovarirtó szer befolyásolja a Parkinson-kór kialakulását.
Kapcsolódó cikkek

A szóban forgó vegyszerek – a paraquat növényvédő és a roteton rovarirtó szer – az USA-ban nem kaptak engedélyt háztartási, kiskerti használatra, mert segítik a Parkinson-kor kialakulását. Utóbbit csak a betolakodó, invazív halfajták ellen alkalmazzák.

“A roteton közvetlenül gátolja a sejtek energiatermeléséért felelős szervecske, a mitokondrium működését” – magyarázta Freya Kamel, a tanulmány társszerzője, az Egyesült Államok környezetegészségi tudományokkal foglalkozó országos intézetének munkatársa.

“A paraquat növeli bizonyos, a sejtszerkezetre károsan ható oxigénszármazékok termelődését. Azoknál az embereknél, akik használták ezt a szert – vagy más, hasonló működési mechanizmussal ható szereket -, nagyobb valószínűséggel fejlődött ki Parkinson-kór” – tette hozzá Kamel.

A tanulmányban összesen 110 Parkinson-kórral és 358 anélkül élő ember egészségét követték nyomon. A vizsgálat egy nagyobb tanulmány, az úgynevezett FAME – Farming and Movement Evaluation – része, melyben mintegy 90 ezer, mezőgazdasági felhasználásra engedélyezett vegyszer egészségre való hatását térképezik fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!