Tudomány

Csókolóznak a prérikutyák

Nem csak az emberek körében szokás a csókolózás, a prérikutyáknál is jelzésértékű.

A prérikutyák egymással igen barátságos rágcsálók: Saint Louse-i Állatkertben az Egyesült Államokban kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a prérikutyák néha-néha csókot váltanak. 25 összezárt prérikutyát tanulmányoztak egy egész nyáron át a washingtoni tudósok, amikor arra jutottak, hogy a prérikutyáknál a puszi a hagyományos viselkedés része.

A prérikutyák csók közbeni reakciója nagyon hasonlít az emberekére, magyarázta Dr. Adam Eltorai a BBC Newsnak. Az állatok élvezik egymás ilyen téren nyújtott gondoskodását. A csókolózás stresszcsökkentő hatással rendelkezik, ez a kutatók szerint a prérikutyákra is igaz.. Azok a prérikutyák kevésbé harciasak, melyek többet csókolóztak.

A csókot sokszor üdvözlő gesztusként alkalmazzák, egymás száját érintik ilyenkor, esetenként dugják csak ki nyelvüket. A csókot gyakran kíséri más szerető jellegű viselkedés, ilyenkor az egyik prérikutya kurkássza a másikat vagy éppen játszani kezd vele.

Az emberen kívül más főemlősök is végeznek hasonló aktivitást. A kutyák, macskák, madarak és néhány egyéb állat szintén végez csókhoz hasonlítható cselekvést, mint például a másik testének megnyalása vagy tisztítása.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több információ a prérikutyákról (BBC News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik