Tudomány

Lekapcsolható az internet hazánkban?

Egyiptomban kapcsolták le először teljesen az internetet. Vajon ez Magyarországon is megtörténhet? - utánajárt az Index.

Amióta internet létezik, most először kapcsolták le azt egy egész országban. Az első ilyen, precedens értékű eset január végén, az egyiptomi tüntetések elharapódzásával került sor. Az Index annak járt utána, vajon Magyarországon is lehetséges-e ilyen szinten korlátozni az internetes adatforgalmat.

Létezik egy olyan központi adatcserélő központ Budapesten, amelynet kikapcsolásával jelentősen lelassulna az internet, mivel az információnak így nagyon hosszú kerülőúton kellene célba érnie. Ha a BIX nem működne, egy magyar adat a “fél világot bejárná”, mire a másik internetezőhöz eljut.

A teljes leállást azonban csak úgy lehet elérni, ha valamennyi magyarországi internet- és mobilszálgáltatót leállítanak – írja az Index. Azt azonban nem sikerült az online portálnak megtudnia, hogy kinek és milyen esetekben van joga arra kötelezni az internetszolgáltatókat, hogy leállítsák a szolgáltatást. Így arra következtetnek, hogy vagy nincs szabályozva a probléma, vagy ha van, akkor nehezen lehet tudomást szerezni róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik