Tudomány

Leleplezi a vérfertőzést egy DNS-teszt

A gyerekek fejlődési rendellenességének kiszűrésére tervezett DNS-tesztek véletlenül megmutatják, kik a vérfertőzők.
Kapcsolódó cikkek

MIndezidáig titkolni lehetett a vérfertőző kapcsolatokból fogant gyermekek gyökereit, azonban a houstoni Baylor Orvosi Egyetemen az Arthur Beaudet által vezetett orvoscsoport felfedezése etikai és jogi problémákat vet fel a DNS-teszteket végző klinikusok számára.

Az új DNS-chipes vizsgálati módszernél üveglapkán elhelyezett apró pöttyök sorozata mutatja meg, hogy melyik gén aktív és melyik nem, így a kapott mintázat jelzi, ha a genetikai kódban eltérés van – így az ismert rendellenességek kiszűrhetők a segítségével.

A mintázat azonban nemcsak ezt fedi fel, hanem a vizsgált személy szüleire vonatkozó információkat is nyújt anélkül, hogy ők maguk átestek volna a teszten.

Egy hároméves fiúnál egyszer az orvosok többszörös fejlődési zavart vizsgáltak, miközben DNS-tesztjében a szülők elsőfokú rokonságáról árulkodó szakaszokat találtak, mivel a vérfertőzés útján fogant gyerekeknél gyakoribbak a fejlődési rendellenességek.

Ez elgondolkodtatta az orvosokat, és felmerült bennük a kérdés, vajon a jövőben az orvosoknak jelenteniük kell a hatóságoknak az ehhez hasonló eseteket? A vérfertőzés ugyanis a nemi erkölcs elleni bűncselekmények csoportjába tartozó bűntett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik